Hämtar information

Grönt Kort och bilresa utomlands

Har du planer på att resa utomlands med din Polestar? I flera länder behöver du ha ett Grönt Kort som bevis på att din bil är försäkrad i Sverige. Beställ ditt Gröna Kort kostnadsfritt och ta del av våra tips inför bilresa utomlands.

Grönt Kort gäller i de länder som omfattas av Gröna Kort-avtalet. Du kan beställa Grönt Kort tidigast en månad innan du ska utomlands med bilen. Se till att beställa i god tid före avresa.

Beställ Grönt Kort kostnadsfritt

I följande länder behöver du Grönt Kort

Albanien Montenegro
Azerbajdzjan Nordmakedonien
Bosnien-Hercegovina Storbritannien och Nordirland
Israel Tunisien
Marocko Turkiet
Moldavien Ukraina 


Särskilda regler i vissa länder

Tips när du ska bila utomlands

  • Beställ Grönt Kort – om du ska till ett land som omfattas av Gröna Kort-avtalet. Det kan även vara bra att ha med sig Grönt Kort om du ska till andra länder ifall du skulle råka ut för en olycka på vägen.
  • Se över dina försäkringar – ta med försäkringsbrev eller annat dokument med försäkringsnummer och kontaktuppgifter till Polestar Insurance på resan.
  • Behöver du internationellt körkort? – i vissa länder krävs ett internationellt körkort för att du ska få köra eller hyra bil. Ditt körkort gäller tillsammans med ditt internationella körkort.
  • Packa reflexväst och varningstriangel – många länder inom EU har krav på minst en reflexväst i bilen. Reflexvästen ska vara tillgänglig för föraren och används om man måste kliva ur bilen på en trafikerad väg. I vissa länder kan du få böter om du blir stoppad och inte har triangel i bilen.
  • Läs på om trafikregler i EU – på Your Europe (en av Europeiska unionens officiella webbplatser) kan du läsa om vad som gäller i respektive EU-land.
  • Prata inte i mobiltelefon när du kör – i de allra flesta länder i Europa är det förbjudet att tala i mobiltelefon utan att använda handsfree.

Har du råkat ut för en skada utomlands?

Ring oss på +46 31-345 70 30 så hjälper vi dig.
Eller mejla oss: fcd@polestarinsurance.se

Hyrbil i upp till 45 dagar med Plus

Om du råkar ut för en skada utomlands som din bilförsäkring gäller för, har du möjlighet att få hyrbil i upp till 45 dagar med tilläggsförsäkring Plus. Du slipper även betala självrisken på din personvagnsgaranti eller vagnskadeförsäkring vid olycka med ett utlandsregistrerat fordon.

Har du en Polestar yngre än tre år och har en gällande personvagnsgaranti (vagnskadegaranti) rekommenderar vi Plus. Saknar din bil personvagnsgaranti väljer du Bas.

Det här ingår i Tilläggsförsäkring Plus

Särskilda regler

I Kosovo, Iran, Ryssland och Belarus är det särskilda regler när det kommer till Grönt Kort.

Kosovo och Iran

Gröna Kort gäller inte för Kosovo eftersom landet inte är medlemsstat i FN. Den svenska trafikförsäkringen gäller alltså inte, vilket innebär att du måste köpa en särskild Gränsförsäkring (Frontier Insurance) vid gränsen till Kosovo.

Från och med 1 januari 2024 är Iran inte med i gröna-kortsamarbetet. Din bilförsäkring gäller inte för någon typ av skada som inträffar i Iran. 

Ryssland och Belarus

Grönt Kort gäller ej från och med 15 mars 2022

Grönt Kort gäller inte för Ryssland eller Belarus med anledning av det osäkra läget som orsakats av Rysslands invasion av Ukraina. Landskoderna för Ryssland (RUS) och Belarus (BY) är därför överkryssade på kortet. Det innebär att försäkringar för motorfordon inte gäller i dessa länder.

Om du ska åka till Ryssland eller Belarus behöver du teckna en så kallad gränsförsäkring (Frontier Insurance) för fordonet vid gränsövergången. En gränsförsäkring täcker trafikansvaret, men den gäller inte för skador på själva fordonet.

Grönt Kort utfärdat före 15 mars 2022

Gäller i Ryssland och Belarus under den giltighetstid som står på koret. De kort som är utfärdade innan 15 mars 2022 är alltså giltiga för RUS (Ryssland) landskod BY (Belarus).

Vi hjälper dig

Har du frågor om försäkring? Ring oss eller skriv ett meddelande så hjälper vi dig.