Hämtar information

Sommardäck

Förbered din Polestar inför sommarsäsongen genom att byta till sommardäck och kontrollera mönsterdjupet i tid. Sommardäck har ett däckmönster som är utformat för att effektivt leda bort vatten så du slipper vattenplaning. De är även anpassade för varmare temperaturer över +5 °C.

Datum för sommardäck

Finns det snö, snömodd, is eller frost på vägen ska vinterdäcken sitta på. I slutändan är det alltid polisen som avgör om det är vinterväglag eller inte.

 • Mellan 1 april – 30 november får du använda sommardäck om det inte råder vinterväglag.
 • Efter 15 april är det inte tillåtet att använda dubbade vinterdäck om det inte är eller befaras bli vinterväglag.

I vissa fall får du köra med sommardäck även om det råder krav på vinterdäck. Du får bland annat köra bilen till besiktning om du tar närmaste vägen och, i samband med reparation, bogsera eller provköra bilen utan vinterdäck.

Transportsyrelsen - undantag från krav på vinterdäck

Mönsterdjup för sommardäck

För att minska risken för vattenplaning är det viktigt med större mönsterdjup och rätt lufttryck i däcket.

 • Lagen kräver ett mönsterdjup på minst 1,6 millimeter på sommardäck.
 • Vi rekommenderar att sommardäcken har ett mönsterdjup på minst 3 millimeter men gärna mer. Är mönsterdjupet mindre än 3 millimeter ökar risken för vattenplaning och bromsförmågan försämras betydligt med slitna däck.
 • Nya sommardäck brukar ha ett mönsterdjup på 7-8 millimeter.

Du kan snabbt kontrollera mönsterdjupet med en tumstock eller med en mönsterdjupsmätare. Har däcken otillräckligt mönsterdjup riskerar du böter på 1 200 kronor.

Sommardäck för elbilar

Sommardäck till elbilar är anpassade för elbilens vikt då dessa bilar är tyngre än förbränningsbilar. Däck för elbilar är förstärkta och speciellt utformade för att hantera det direkta vridmoment som en elbil levererar.

Boka tid för däckskifte

Kontakta ditt lokala serviceställe för Polestar om du behöver hjälp med att byta däck.

Hitta serviceställe för Polestar

Rätt dimensioner på däcken

Du hittar information om godkända hjul- och däckdimensioner på Polestars webbplats.

Godkända hjul- och däckdimensioner – Polestar 2
Godkända hjul- och däckdimensioner – Polestar 1

European Tyre Label

Inom EU finns den gemensamma märkningen på däck European Tyre Label som graderar däck utifrån tre egenskaper: bränsleförbrukning, våtgrepp och ljudnivå.

Bra betyg i samtliga kategorier är lika med lägre rullmotstånd (minskad bränsleförbrukning), kortare bromssträcka på vått underlag och mindre däckbuller.

Europeiska kommissionens guide om däckmärkning (PDF)

4 tips för dina sommardäck

 1. Kör inte med odubbade friktionsdäck under sommaren även om det är tillåtet. Gummiblandningen i dessa däck är anpassade till kalla temperaturer och däcken får därför sämre fäste än sommardäck.
 2. Kontrollera lufttrycket regelbundet, gärna en gång i månaden. Och gör det helst när däcken är kalla. Att köra med däck med för lågt tryck ökar olycksrisken, slitage och bränsleförbrukning.
 3. Kontrollera hjulinställningen. Felaktigt inställda hjul påverkar bilens köregenskaper och sliter däcken ojämnt.
 4. Förvara däck du inte använder torrt och mörkt. När däcket använts 5–6 år bör du kontrollera så det inte finns sprickbildning eller andra skador – även om mönsterdjupet är bra.

Frågor och svar

Får man köra med sommardäck på vintern?

Ja, det är tillåtet att köra med sommardäck under vissa delar av vinterhalvåret, om det är inte är vinterväglag. Så länge det inte är vinterväglag får du använda sommardäck mellan 1 april – 30 november.

När ska man byta till sommardäck?

Du får köra med sommardäck från och med 1 april om det inte finns snö, snömodd, is eller frost på vägen. Beroende på var du bor i landet kan det därför vara bra att vänta med att byta ut vinterdäcken tills du är riktigt säker på att det inte är eller kommer att bli vinterväglag.

Gäller försäkringen om jag kör med fel typ av däck?

Ja, bilförsäkringen gäller även om du kör med fel typ av däck. Men i vissa fall kan du få en förhöjd självrisk om du kör med fel eller bristfälliga däck och råkar ut för en skada.

Hur länge håller sommardäck?

Hur länge dina däck håller påverkas av flera saker, bland annat:

 • Din körstil
 • Däcktryck och däckbredd
 • Temperatur i omgivningen
 • Stadskörning

Genom att förvara däcken på rätt sätt kan däcken hålla längre.

Vi hjälper dig

Har du frågor om försäkring? Ring oss eller skriv ett meddelande så hjälper vi dig.