Hämtar information

Vinterdäck

Redan vid fem plusgrader förlorar sommardäcken de egenskaper som krävs för att slippa halkolyckor. Därför är det bra att byta däck i god tid innan för en säker körning. Mellan den 1 december och 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag. 

Olika typer av vinterdäck

Dubbdäck

Dubbdäck har ett grovt mönster och ytskiktet är försett med metallpiggar som kallas dubbar. Dubbarna ger däcken extra bra grepp vid blixthalka och andra isväglag.

Fördelar: bromssträckan blir kortare och ger mer kontrollerad körning på utmanande väglag med mycket snö och is.

Nackdelar: sliter mer på vägar, ökar bullernivån, och bromssträckan blir längre på torra asfaltsvägar. I vissa delar av landet råder det även dubbdäcksförbud.

Dubbfria däck (friktionsdäck)

Dubbfria däck kan vara anpassade för antingen nordiska eller mellaneuropeiska förhållanden.

 • Nordiska vinterdäck har fler sajpningar (sicksackformade spår) och en mjukare gummiblandning, som gör att köregenskaperna till viss del liknar dubbdäck.
 • Mellaneuropeiska vinterdäck är optimerade för varmare klimat och vägar som inte är täckta av snö eller is.

Fördelar: dubbfria däck låter mindre och sliter mindre på vägarna.

Nackdelar: däcken ger sämre grepp på is jämfört med dubbdäck, men har din bil antisladdsystem är skillnaden dock marginell.

Rätt dimensioner på vinterdäcken

Polestar rekommenderar vinterdäck med vissa dimensioner. Däckdimensionerna är beroende av elmotoralternativ. Kontakta Polestar Customer Support om du behöver hjälp att ta reda på vilken fälg och däcktyp som passar din bil bäst.

Snökedjor för Polestar

Användning av snökedjor och/eller vinterdäck kan hjälpa till att förbättra drivkraften när det är vinterväglag. Du får bättre grepp när du kör på vägar som är snöiga eller isiga. Använd Polestars originalsnökedjor eller likvärdiga. De ska vara anpassade till rätt bilmodell, däck och fälgdimenstioner.

Instruktioner för snökedjor – Polestar 2
Instruktioner för snökedjor – Polestar 1

Jämför vinterdäck

När du ska välja vinterdäck till din bil är det flera saker som du bör väga in, bland annat vägförhållanden och körstil. STRO (Scandinavian Tire & Rim Organization) har tagit fram en tabell som du kan använda för att jämföra däckens egenskaper i olika situationer.

Datum för vinterdäck

 • Mellan 1 december - 31 mars måste du använda vinterdäck om det är vinterväglag.
 • Från och med 1 oktober får du sätta på och använda dubbdäck, men senast 15 april ska de plockas av om det inte är snö och/eller is på vägarna.
 • Mellan 16 april - 30 september är det förbjudet att använda dubbdäck om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.

Vinterväglag betyder att de finns snö, snömodd, is eller frost på vägen. I slutändan är det polisen som avgör om det är vinterväglag eller inte.

Fler lagar och regler

I Sverige har vi flera lagar och regler som reglerar användningen av olika typer av bildäck.

 • Du får aldrig blanda däcktyper – samtliga däck ska vara av samma typ. Har du dubbdäck bak på bilen ska du även ha det fram. Samma sak gäller för dubbfria däck.
 • Vinterdäck för släpvagn – samma datum gäller som för personbil. Har dragbilen dubbdäck måste även släpvagnen ha det. Däremot får du dra en släpvagn som har antingen dubbade eller odubbade däck med en bil som har dubbfria däck.
 • Lokala regler för dubbdäck – i vissa stöder rådet det dubbdäcksförbud på vissa gator. Kontakta din kommun för att ta reda på vad som gäller där du bor.

Undantag

Det finns undantag från kravet om att använda vinterdäck. Du får bland annat köra bilen till besiktning om du tar närmaste vägen. Det är dessutom tillåtet att, i samband med reparation, bogsera eller provköra bilen utan vinterdäck.

Läs mer om undantag på Transportstyrelsens webbplats

Kontrollera däckens skick

Mönsterdjupet ska vara minst 3 mm

För att mäta mönsterdjupet kan du antingen använda dig av en mönsterdjupsmätare, tumstock eller en linjal.

 • Lagen kräver att mönsterdjupet är minst 3 mm. Polestar rekommenderar att du inte ska köra med vinterdäck som har mindre mönsterdjup än 4 mm. Redan vid 5 mm betraktas däcket inte längre som ett säkert vinterdäck.
 • Tänk på att mönsterdjupet slits ner i takt med att du kör. Därför behöver du kontrollera mönsterdjupet regelbundet och inte bara i början på vintersäsongen

Rätt lufttryck förbättrar väghållningen

Köra med för lågt tryck ökar både olycksrisken, bränsleförbrukningen och slitaget.

 • Ta för vana att kontrollera lufttrycket en gång i månaden. Detta eftersom lufttrycket gradvis minskar, oavsett däckens skick.
 • Sedan 2014 är det obligatoriskt med däckövervakningssystem för nya bilar. Systemen varnar om lufttrycket är för lågt.

Du hittar specifik information om däcktryck i instruktionsboken för din bil.

Boka tid för däckskifte

Kontakta ditt lokala serviceställe för Polestar om du behöver hjälp med att byta däck.

Hitta serviceställe för Polestar

Däckförvaring

Innan du ställer undan vinterdäcken för säsongen är det viktigt att du rengör dessa noga. Detta för att få bort avlagringar och kemikalier som annars kan slita på däcken. Därefter förvarar du däcken bäst i en sval och mörk miljö, då de inte får utsättas för direkt solljus.

Har du inte möjlighet att förvara dina däck själv finns alltid däckhotell som ett alternativ. De sköter i regel allt från rengöring till däckskifte.

Så byter du hjul

På Polestars webbplats kan du läsa mer om att byta hjul.

Instruktioner för att byta hjul – Polestar 2
Instruktioner för att byta hjul – Polestar 1

Frågor och svar

Gäller bilförsäkringen om jag kör utan vinterdäck på vinterväglag?

Ja, bilförsäkringen gäller. Men förutom att det är en trafikfara att köra utan vinterdäck, innebär det även böter och förhöjd självrisk med 5 000 kronor på försäkringen om du råkar ut för en skada.

Finns det allrounddäck?

Ja, det finns dubbfria allrounddäck (året runt däck/allvädersdäck) som får användas hela året, om de uppfyller kraven för vinterdäck.

Viktigt att komma ihåg är att allrounddäck är en kompromiss. Det vill säga du får en blandning av positiva egenskaper som återfinns hos olika däcktyper, men långt ifrån alla.

För en säker körning rekommenderar vi att du väljer sommardäck på sommaren och vinterdäck på vintern.

Hur gamla däck får man använda?

Det finns inget ålderskrav på däck. Utifrån ett säkerhetsperspektiv rekommenderar vi att du ber en däckverkstad titta på däckens kondition senast sex år från tillverkningsdatumet.

Se DOT-markeringen – den fyrsiffriga koden på sidan av däcket – för att kontrollera hur gamla de är. De två första siffrorna anger vecka och de två sista anger vilket år däcket är tillverkat.

Vi hjälper dig

Har du frågor om försäkring? Ring oss eller skriv ett meddelande så hjälper vi dig.